Sluikreclame in The Sky is The Limit?

Sluikreclame in The Sky is The Limit?

Delen op

Van VT4 wisten we al dat de zender niet echt hoogstaande kwalitatieve programma’s uitzend. Maar dat de zender misschien wel het programma The Sky is The Limit gebruikt om verdoken reclame te maken voor de Oostendse bouwonderneming Versluys doet toch de wenkbrauwen fronsen.

Het is in de aflevering 16 dat ‘dienstmaagd‘ Aisha Van Zele wordt opgedragen om reclame te maken voor de bouwgroep Bart Versluys. De vrouw, die naar eigen zeggen een heel goede klant is van Versluys, rammelt een blijkbaar vooraf ingestudeerd script bijzonder slecht af en creëert zo een perceptie van een uiterst berekend en geplande tussenkomst.

Neem daarbij nog eens het overhandigen van een “Delveaux cadeau”, twee businesstickets uit handen van de hoofdsponsor van voetbalclub KV Oostende, Bart Versluys, met daaraan de naam gekoppeld van Versluys’ business partner in de bouwgroep, Marc Coucke; een mens zou voor minder al spreken van sluikreclame.

Wel goed geprobeerd van Versluys. Wij zijn alvast benieuwd wat de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) hiervan denkt? Wij noemen dit sluikreclame of een subliminale boodschap overbrengen.

De media geilheid van Versluys kent blijkbaar geen grenzen. Ook met de inzet van al ons misschien wat schaarse hersencellen begrijpen wij de drang niet die vele kandidaten blijkbaar hebben om aan dit programma mee te doen. Vanwaar komt die drang toch om op die wijze “succes” in de media uit te smeren? Ijdelheid én reclame?

Willy Naesens is de enige persoon in dit programma enige soort van sympathie wegdraagt, en samen met ons waarschijnlijk vele The Sky is The Limit kijkers. Wij zien hoe de man met zijn personeel omgaat en blijkbaar werkt zijn maatschappelijk engagement aanstekelijk. Dat hij daarbij zijn firma op een normale wijze promoot is een gegeven.

Echter wat we gisteren zagen was de steile ambitie van de kustflatkoning Bart Versluys diep verscholen in een weldoordachte mediacampagne in het programma The Sky is The Limit.

Versluys heeft natuurlijk wel wat te doen rond ‘media damage-control’ want veel kustbewoners hebben het niet echt begrepen op de man zijn plannen om de Belgische kust te hertekenen naar het evenbeeld van Dubai. Torenhoge gebouwen willen optrekken tot wel 20 verdiepingen hoog, misschien wel het veelvoud van het maximum van 12 aantal toegelaten bouwlagen nu, schiet menig kustbewoner in het verkeerde keelgat. De kust is van iedereen en niemand wil aan de kust in de schaduw lopen van torenhoge gebouwen die enkel weggelegd zijn voor zij die het kunnen betalen.

Vele kustbewoners willen de authenticiteit van hun stad en kustlijn behouden, want er is al veel verloren gedaan. Kustbewoners zijn niet tegen vernieuwing, maar zoeken een evenwicht. Oude (historische) gebouwen zouden beter gerestaureerd worden in plaats van te worden afgebroken is overtuiging. Maar ja, voor een bouwonderneming primeert de opbrengst en nieuwbouw brengt meer op dan restauratie, zeker als met streeft naar het veelvoud van de tot op vandaag toegestane bouwlagen.

De volgebetonneerde kust is al met monotone appartementsblokken getraumatiseerd door wangedrochten als de Europa Toren in Oostende. Hoogbouw, zoals nagestreefd wordt door beton-yuppies als Versluys, is dan ook voor vele kustbewoners totaal ongewenst en onbespreekbaar. ‘Stop de bouwwoede van dure appartementen die voor gewone burger niet te betalen zijn, ecologie beschadigen en de authenticiteit van de kust vervagen’, schreeuwen kustbewoners uit.

Dement Oostende, de engelbewaarder van het Erfgoed die streef naar een krachtdadig en gezond erfgoedbeleid voor onze Koningin der Badsteden, zal in ieder geval zoals wij met argusogen alsook met verbazing gekeken hebben naar de “tussenkomst” van Bart Versluys in “The Sky is The Limit”.

 

Wie is Aisha Van Zele uit The Sky is The Limit?

Aisha Van Zele, de flamboyante partner van zakenman Philip Cracco (53) uit het populaire VIER-programma ‘The Sky is the Limit’, kwam enkele jaren geleden nog in het nieuws om heel andere redenen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd ze als kandidate van allochtone afkomst verkozen voor het Vlaams Belang. “Aisha was gefascineerd door Filip Dewinter”, vertelt Werner Marginet, vandaag nog steeds fractieleider voor het Vlaams Belang in Lokeren. “Ze wou hem graag ontmoeten, en dus zijn we met zijn drieën gaan eten. Ze twijfelde vanwege haar huidskleur eerst om op te komen. Maar uiteindelijk ging ze toch op de lijst staan, en werd ze verkozen.” Aisha, toen 22 jaar oud, pleitte onder andere voor een avondklok in Lokeren. “Jongeren onder de zestien mogen na 22 uur niet meer buitenkomen zonder begeleiding’’, klonk het toen fel.
 

“Het was een heel sympathiek meisje”, vertelt Marginet, “maar the sky was toen al de limit voor haar. De gemeenteraad was te klein voor haar en het ging haar niet snel genoeg.” Na een jaar zocht ze toenadering tot Lijst Dedecker, dat toen op zijn hoogtepunt zat. “Ze verliet onze fractie, maar uiteindelijk kwam het niet tot een overstap en ging ze als onafhankelijke zetelen. Vanaf toen gaf ze meestal verstek. Zo heeft ze de termijn uitgedaan, om daarna uit de politiek te verdwijnen. Toen ik de eerste beelden van haar in The Sky is the Limit zag, wist ik meteen: ze heeft gevonden wat ze zocht.” Aisha zelf wil het niet meer hebben over haar politieke verleden. “Ik wil niet dat daar nog over gesproken wordt”, was de afgemeten reactie toen we haar contacteerden (Bron).

Lees ook:

 

Reageer