Sensatie is dé bedreiging voor objectief nieuws

Sensatie is dé bedreiging voor objectief nieuws

Delen op

Het belangrijkste werk van een journalist is het objectief brengen van het nieuws en de waakhond zijn van de democratie. Maar tegenwoordig houdt het nieuws je hand vast en vertellen je rechtstreeks wat je moet denken. Ook leiden ze je constant af met een onophoudelijke stroom van nietszeggende informatie waardoor je eigen denkvermogen daalt.

Vele “nieuwsberichten” in België lijken van één bron te komen; Belga News Agency‎. Die worden dan klakkeloos, zonder er enige vragen bij te stellen, overgenomen door mainstream media. Die berichten worden dan uit de context geplaatst enkel en alleen om ze sensationeler te maken. Ze worden oppervlakkig gemaakt en de gezegde “feiten” worden zonder onderliggende context weergegeven waardoor de “waarheid” soms ver zoek is.

Het is overduidelijk dat sommige kranten zoals Het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad liever niet waarheidsgetrouw zijn, maar zodanig veel kranten willen verkopen dan dat zij de waarheid schrijven en daarmee de kans hebben dat lezers hun de rug toekeren.

Ook onze “nieuwszenders”, VTM nieuws en VRT Nieuws maken zich zeer regelmatig schuldig aan die sensatiezucht. Er is een tendens, als ik niet de sensatie opzoek dan doet mijn concurrent het wel. Duidelijk is dat marktwerking in de pers ervoor zorgt dat wij als volk zijnde meer kunnen vertrouwen op de pers en daardoor misschien wel rondlopen met een zeer vertekend wereldbeeld.

Ik kan best eerlijk zeggen ‘dat het me dwars zit wat ik dagelijks op televisie en in de kranten van nieuwsgaring zie’. Het is soms buitengewoon grof en ontluisterend en de kwaliteit is zielig. Het is ontluisterend voor de mensen die in hun privacy worden aangetast, het is ontluisterend voor de kijker of lezer die er ook nog naar blijft kijken of het blijft lezen. Berichtgeving schept een eigen wereld die de echte kan verdringen en zo reputaties kan maken of breken, levens kapot kan maken, mensen kan verhogen of ten val brengen, de maatschappelijke ontwikkeling kan bepalen en bron kan zijn van onrust.

Een beeld liegt niet zou je zeggen. Toch worden ook met televisie beelden vaak een ander beeld geschetst dan de werkelijkheid is. Ook zijn mensen die beweren dat televisie het intellect niet ‘triggeren’ en dat men veel vaker er van uitgaan dat wat men ziet de waarheid is. Maar niets is minder waar. Zo zouden journalisten in hun zoektocht naar sensatie berichten uit hun verband rukken, feiten onduidelijk presenteren of zelfs onwaarheden als feiten brengen.

Onze mainstream media heeft een onverzadigbare honger naar sensatie en maken van elke mug een olifant. Van mainstream media krijgen we enkel suggestief sensatienieuws ongeacht dit van een commerciële zender zoals VTM komt of van de publiek omroep, betaald met belastinggeld, de VRT.

Het is duidelijk dat de Belgische media véél té véél aan sensatie journalistiek doet. Wij zijn de tijd voorbij waarin de media en opvoedende rol heeft want door de komst van internet is er zoveel meer duiding voor een ieder.

Mainstream media kunnen we niet meer vertrouwen. Door het voortdurend willen sensationeel maken van nieuws haal je objectief nieuws niet meer bij de “gewone media”. Daarvoor moet je zelf op zoek op het internet. Het is dan ook ieder zijn verdomde plicht om zelf na te denken en zich niet te laten misleiden door mainstream media; op zoek te gaan naar nieuwswaardigheid om niet met een vertekend maatschappelijk, sociaal en economisch beeld rond te lopen.

 

Lees ook:

 

Reageer