Massamoord in Srebrenica bepaald door strategie en tactiek der grootmachten?

Massamoord in Srebrenica bepaald door strategie en tactiek der grootmachten?

Delen op

In de tv-uitzending en interactief document zette de onderzoeksredactie van Nederland, van Argos (Vpro, Human), de kroon op het werk van twintig jaar speuren naar de toedracht van de val van Srebrenica door vrachten van jarenlang gedegen speurwerk.

Ze brachten de onthulling van Amerikaanse documenten in een film met ex-minister van Defensie Joris Voorhoeve. Een typisch Nederlandse braverik die – net als Koenders nu – het idee had dat het Nederlandje ertoe doet. Niet dus.

Het werd duidelijk dat de zogenaamde bondgenoten Amerika, Engeland en Frankrijk de enclaves om Bosnische moslims te beschermen al een maand voor de val van Srebrenica op 11 juli 1995 opgaven en geen bombardementen meer zouden uitvoeren om te helpen. En de Nederlandse regering niet inlichtten (geheime deal Srebrenica).

Trouwens, Nederlandse militaire chefs ter plekke wisten dat er geen houden aan was. Immers, de belangrijkste posten bij het dal moesten de brave blauwhelmen al enkele weken voor de val opgeven aan de Serviërs. En, zo wist hun commandant, daarmee konden de Serviërs zo naar binnen rijden.

Historisch feit is echter, zo luidt de conclusie van Argos, dat Karremans c.s. weliswaar makkelijk bogen voor Mladic – geholpen door de opgebouwde afkeer van de Bosniërs – maar dat Washington, Londen en Parijs de moordenaar-in-spe niet wilden – en konden? – tegenhouden.

Immers, in Washington was besloten: laat ze barsten, dat brengt de oplossing van het Joegoslavische conflict dichterbij. Want de Europese slapjanussen, zo vond het Pentagon, waren niet eens in staat om hun eigen problemen op te lossen. Zelfs de ‘menselijke catastrofe’ was voorzien door Amerikaanse spionnen en de adviseurs van Clinton. Een ervaren oorlogsnatie weet: je moet kleine verliezen durven leiden op weg naar de grotere overwinning.

De rol van boef moest de voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Sandy Berger, spelen. Die liet hij zich niet zomaar aanmeten. Zo beet hij zijn interviewer toe: “Weet u nog wat u deed op 11 mei 1995?”

De Bergers van deze wereld hebben en hadden touwtjes van de poppen- en pianospelers in handen. Argos en Voorhoeve noemden niet één keer de naam van Bill Clinton als degene die werkelijk verantwoordelijk was. En waarom hij in 2013 – dus twee jaar later onthullingen – de documenten vrijgaf weten we ook niet precies. Echter, die van de twee beslissende weken rond de val van 11 juli 1995 blijven nog onder de pet.

Deze ontbrekende stukken moet de Nederlandse regering opeisen, vinden betrokkenen. Misschien kan de MIVD ook een handje helpen?

Het draaide in de documentaire om de vraag of er ‘voorkennis’ was dat Srebrenica opgegeven zou worden en luchtsteun zou uitblijven. Die voorkennis was er niet, concludeerde het NIOD-rapport over Srebrenica dat in 2002 uitkwam en de regering-Kok liet sneuvelen.

Dit rapport kreeg al harde kritiek dat het na zeven jaar onderzoek niet alle belangrijke feiten en oorzaken van het debacle aan het licht bracht. Nu blijkt dat de onderzoekers onder leiding van NIOD-baas Hans Blom het grote spel niet voldoende onderkend, voor historici een onvergeeflijke fout. De kleine Argos-redactie deed het beter.

Bron: tpo.nl

Reageer