Ingeblikte leeuw – jacht trofee

Ingeblikte leeuw – jacht trofee

Delen op

Hij was de bekendste leeuw van Zimbabwe en bijzonder geliefd onder toeristen: leeuw Cecil. De beroemdste bewoner van Hwange was leeuw Cecil. Deze 13-jarige leeuw was de koning van het safaripark. Hij was totaal niet bang voor mensen: hij liep rustig langs alle jeeps en liet zich makkelijk fotograferen en filmen. Cecil werd als troffee doorgeschoten door jager Walter James Palmer, een tandarts uit Minnesota. De trandarts velde met pijl en boog Cecil.

Sabrina CorgatelliJaarlijks worden vele duizenden verschillende soorten dieren door “sportjagers” als jacht trofee vermoord. Maar Afrika kent nog een andere manier van “jagen”; de ingeblikte jacht. Deze wijze van “jagen” kent geen geduld, geen kans en geen vaardigheid. Dieren in een ingeblikte jacht worden in een “kooi” opgesloten, is er geen ontkomen aan. Ja, veel vrouwen “doen” het ook. De jager kiest een geweer, boog of kruisboog en maakt ‘jacht’ op een nietsvermoedende prooi.

De leeuw rekt zich uit en schudt zijn donkere manen. Hij bereidt zich voor op de aanval. Maar de voetstappen hebben de kooi al bereikt en seconden later kijkt hij recht in de ogen van een dubbelloops jachtgeweer. “Shoot him!”, roept een zware stem. Er volgt een oorverdovend schot. De leeuw voelt een scherpe pijnscheut in zijn borst en zakt met een harde brul in elkaar. En dan is er niets meer.

In Afrika ondersteunen “knuffelfarms” deze praktijk. Eigenlijk precies wat de naam zegt: een ‘farm’ waar je kunt knuffelen met kleine wilde dieren. Vaak leeuwenwelpjes, maar ook tijgerwelpjes en andere wilde dieren.

Kleine leeuwtjes worden met ongeveer één week oud bij hun moeder weggehaaldMaar wat is die waarheid? Deze dieren worden gefokt in het bijzonder voor de kill. Kleine leeuwtjes worden met ongeveer één week oud bij hun moeder weggehaald; een traumatische ervaring voor zowel moeder als baby’s. Moeders wordt op deze manier weer heel snel opnieuw vruchtbaar zodat ze het volgende nestje kan produceren. De kleintjes worden vervolgens door de onschuldige vrijwilligers vertroeteld en met de fles grootgebracht.

leeuw welpjeHet verhaal wat je daar te horen krijgt is dat de leeuwen, als ze volwassen zijn, weer in het wild worden uitgezet, om zo bij te dragen aan behoud van de soort. Op zich een goed “verhaal”, want gezien het aantal wat nog over is, moet er inderdaad een reddingsactie op touw worden gezet.
Maar, denk even logisch na: een leeuw die met de fles door mensen is grootgebracht… Kan zij jagen? Weet ze wat ze wel en niet kan eten? Weet ze dat slangen gevaarlijk zijn en dat een wrattenzwijn gemene slagtanden heeft waar je voor moet uitkijken? En als er mensen bij haar in de buurt komen, zal ze dan weglopen of juist dichterbij komen?

Ofwel: die leeuwen kunnen helemaal niet overleven in het wild. Er wordt je een behoorlijke grote zwendel op je mouw gespeld.

Ingeblikte jachttrofee leeuw

Maar waar gaan ze dan heen? Naar de zogenoemde “canned hunting” of in het Nederlands: “ingeblikte jacht“. Wat betekent dat? Zie het voor je: een volwassen, majestueuze leeuw, met prachtige manen, niet bang voor mensen, wordt in een omheind terrein gezet. Een ‘grote, dappere’ jager die 50.000 dollar heeft betaald, mag dan vervolgens de ‘woeste, grote, gevaarlijke’ leeuw neerschieten, terwijl de leeuw niet kan vluchten en echt compleet buiten zinnen raakt van de pijn omdat zo’n lapzwans echt niet in één keer een dodelijk schot kan maken.

De term “ingeblikt” verwijst dus naar het feit dat het dier in kwestie niet kan vluchten, omdat het een afgesloten terrein is. De “grote, stoere” jager mag vervolgens de geprepareerde schedel mee naar huis nemen als jacht trofee.

 

Reageer