Het woord ‘racist’ is een wapen

Het woord ‘racist’ is een wapen

Delen op

Het woord ‘racist’ is als de joker in een kaartspel. Het spelen van de racismekaart maakt iedere discussie, bewijsvoering of argumentatie overbodig en laat kritische mensen angstig terug kruipen in het hol waar ze vandaan komen. Dit collectieve trauma wordt door linkse mensen, fatsoensrakkers en zeurpieten dankbaar gebruikt om lieden die af en toe een pijnlijke waarheid vertellen aan de moraal-schandpaal te nagelen.

Soms wordt de stap van het racisme roepen zelfs overgeslagen en wordt Adolf Hitler er direct aan zijn snorharen bijgesleept om het linkse gelijk te onderbouwen. Maar het loopt uit de hand. Moest je vroeger nog negerschedels splijten op de stoeprand om een racist te zijn, tegenwoordig volstaat het om een kinderfeestje te vieren, voor je cultuur op te komen, of langer dan 2 seconden oogcontact te maken met Stromae. De wildgroei aan racismegejank moet nodig bijgesnoeid worden, omdat anders het woord racisme zijn betekenis verliest.

In België horen we veel van Molenbeek en haar Marokkaanse gemeenschap. Maar hoe staat het nu met de islamkritiek en Marokkanen? Dit zou een no-brainer moeten zijn. De islam is geen ras en de ideologie bekritiseren is per definitie geen racisme. Iemand een racist noemen omdat hij de islam bekritiseert, is hetzelfde als iemand een pedofiel noemen omdat hij kritiek heeft op de CD&V. Compleet van het padje af.

Kritiek op Marokkanen is geen racisme. De kritiek wordt niet ingegeven door een vermeende inherente minderwaardigheid van onze Berberse landgenoten, maar door schrijnende integratieproblematiek, criminaliteit en uitholling van de verzorgingsstaat, die deels opgelost kan worden door minder Marokkanen (vluchtelingencrisis) toe te laten en remigratie te bevorderen. Niet ras, maar sociale problematiek staat in de oproep centraal.

De Marokkaanse jongeren van Berberafkomst doen er goed aan zich te herinneren dat ooit hun ouders en grootouders als tweederangsburgers – moderne slaven eigenlijk – door koning Hassan II werden verkocht aan het naar goedkope werkkrachten hunkerende Europa. Misschien dat zij zich dan twee keer zullen bedenken voor zij in een land dat weliswaar nog niet vrij is van discriminatie, maar hun toch behoorlijk wat kansen gunt, anderen afrekenen op hun huidskleur.

Zoals gezegd, racisme is het vellen van een waardeoordeel over iemands ras. Alle andere definities leiden tot absurde situaties waarin vrijwel niemand meer veilig is voor het stempel van racisme. Een beetje onderscheid maken op basis van ras is soms verstandig en kan met de beste bedoelingen gebeuren. En als Afrikanen andere eigenschappen hebben dan Europeanen, zijn dat nog geen waardeoordelen. Het leven van een topsprinter is niks meer of minder waard dan dat van een belabberde sprinter. Afrikanen en Europeanen zijn ongelijk, maar niet ongelijkwaardig. Dus laten we het woord racisme bewaren voor mensen die het verdienen. Neo-nazi’s, kalifaatgekken, en andere fascistische schurken. Alleen op die manier houdt het woord racisme nog enige betekenis en is de beschuldiging serieus te nemen.

Bron: inbreng

Delen op

1 REACTIE

  1. De nva kon in mei 2014 wel hun kleine overwinning (’t ja ze haalden nou ook geen 60%) met een engels liedje, euphoria, een beter liedje vonden ze niet, ja vlaanderen verengelst en veramerikaanst steeds meer, zie populaire cultuur als film en popmuziek. Gelukkig voor de diversiteit werd het liedje uitgevoerd door een berberse uitvoerster die vlaanderen nauwelijks kent. Ze heeft wel nadien gelachen toen men haar verteld heeft over de uitspraken ivm berbers door de nva voorzitter, ja ze lachtte urenlang.

Reageer