Grootvader Laurette Onkelinx was VNV oorlogsburgemeester

Grootvader Laurette Onkelinx was VNV oorlogsburgemeester

Delen op

Het duidingsmagazine Terzake van de VRT zocht uit dat Maurice Onkelinx, grootvader van Laurette Onkelinx, een collaborateur was. In 1943 werd hij oorlogsburgemeester in Limburg, een provincie waar het Verzet heel fel botste met de zwarte medestanders van de Duitsers. Onkelinx was tijdens de oorlog dus dienstdoend burgemeester van het dorpje Jeuk. De getuigenissen spreken vooral over een populaire man, die veel stemmen haalden.

In zijn periode als burgemeester maakte hij deel uit van een apparaat dat meewerkte met de Duitse bezetter. Al is er niet veel bewijs dat hij ook effectief veel actieve steun heeft verleend. Na de oorlog werd hij opgepakt en gearresteerd wegens betrekkingen met de vijand.

Na de oorlog werd hij, omwille van collaboratie met de bezetter en lidmaatschap van het VNV uit zijn burgerrechten ontzet en enkele maanden opgesloten. In 1950 werd die veroordeling ongedaan gemaakt en kreeg hij zijn burgerrechten terug. Of hij inderdaad ooit lid was van het collaborerende VNV is niet duidelijk. Als dienstdoend burgemeester stelde hij volgens een van de historici die Terzake raadpleegde alleen daden van ‘goed bestuur’, en kon hem geen specifieke collaboratie ten laste gelegd worden, al kan men ook stellen dat alle burgemeesters onder het Duits bewind collaboreerden.

Grootvader Laurette Onkelinx was zwarte VNV oorlogsburgemeester

Er zijn indicaties en tegen-indicaties: Maurice Onkelinx werd wel degelijk uit zijn burgerrechten gezet, maar kreeg ze vijf jaar later al terug. En het is niet eens ongeloofwaardig dat Laurette Onkelinx niets zou geweten hebben van het oorlogsverleden van haar grootvader. Zwijgzaamheid over de cruciale jaren is in wel meer gezinnen een naoorlogse strategie geweest.

Belangrijker is de vraag wat het verleden van de grootvader verandert aan de politieke actie van de kleindochter. Onkelinx zelf beantwoordt die vraag: ze vergoelijkt haar grootvader op geen enkele manier en onderstreept dat zij haar eigen pad in de politiek gekozen heeft. Een pad dat mijlenver afligt van de overtuigingen die haar grootvader mogelijk gekoesterd heeft. Niemand is verantwoordelijk voor de foute keuzes van familieleden, gelukkig maar.

 


Lees ook: Voormalige drugshandel verdachte wordt regeringscommissaris bij de MIVB (Laurette Onkelinx)


 

2 REACTIES

  1. gans de NV-A bestaat voor 80/% roods met een nazie verleden van collaboratie tot effectief deel namen aan de oorlog met de Duitsers. Vraag maar aan ons Geertje Bourgeois.
    groeten aan jullie zogezegd neutrale redactie.

Reageer