Geert Lenssens (SQ Law EEIG), Kempar en Delta Lloyd – gewetenloze geldwolven...

Geert Lenssens (SQ Law EEIG), Kempar en Delta Lloyd – gewetenloze geldwolven – duwen gedupeerden van Spaar Select nog dieper in financiële put

Delen op
Advocaat Geert Lenssens SQ Law

Ik las met veel interesse het artikel over de TV-advocaat Geert Lenssens van het advocatenkantoor SQ Law omdat ik als een van de gedupeerden van Spaar Select / Kempar / Delta Lloyd Life in hetzelfde schuitje zit. ‘Spaar Select’ was een verzekerings- en kredietmakelaar die als tussenpersoon optrad bij de verkoop van financiële producten.

Het Spaar-Select-schandaal barstte los toen het toenmalige CDV (later omgevormd tot Commissie voor het Bank-, Financiën en Assurantiewezen CBFA nu FSMA: Financial Services and Markets Authority) de erkenning van financieel adviseur Spaar Select schorste. De zaken gingen vervolgens zeer snel en mondden uit in het faillissement van Spaar Select.

In dit opiniestuk gaat niet over mij alleen maar over 500 gedupeerden waarvan de meesten tienduizenden euro’s kwijt zijn door de gewetenloze geldwolven van Spaar Select maar ook door advocaat Geert Lenssens (SQ Law EEIG), NV Kempar en Delta Lloyd Life en waarvan er verschillende hun huis zullen moeten verkopen of in een onoverkomelijke financiële situatie komen na een leven van hard werken. Er zijn er zelfs die geld moeten gaan lenen bij hun kinderen anders komen ze op straat terecht. En dat gaat alleen maar over de financiële kant, maar de menselijke kant is nog veel erger. Er zijn mensen uit het leven gestapt door de hele zaak, gezinnen zijn ontwricht, velen sukkelen al lang met een depressie waaronder ikzelf. Gezien de nieuwe feiten vrees ik dat het menselijk leed nog veel erger wordt.

De feiten
In 2001 heb ik een lening aangegaan bij Kempisch Hypotheekkantoor, nu NV Kempar, verbonden aan een tak 23 bij Zelia (later Swiss Life Belgium en nu Delta Lloyd Life) die volgens de financieel adviseurs van Spaar Select een gegarandeerde winst opleverden. Na 1.5 jaar heb ik aan de adviseur van Spaar Select gevraagd naar de stand van mijn belegging en hij zei me toen dat:

 1. Dat de Zelia’s gekoppeld aan Kempar na 1.5 jaar een verlies hadden van 65.000€ ofwel dat ongeveer 60% van mijn kapitaal was verdwenen en dat ik heel hard zal moeten sparen als ik niet wou dat mijn huis zou verkocht worden bij het einde van het contract.
 2. Ik had nog een kleinere belegging en daarover wist hij zelf niet hoe ze werkte (alhoewel Spaar Select maar enkele beleggingsproducten had wist hun financieel adviseur hierover niets).

Waarschijnlijk zal diezelfde financieel adviseur de volgende dag bij een nieuwe klant met een gestreken gezicht gezegd hebben dat hij de ideale belegging voor ze had en hun met veel plezier dezelfde belegging aangesmeerd hebben waarvan hij bij mij de dag ervoor gezegd had dat ik op 1.5 jaar tijd 65.000€ kwijt was.
Hierbij een korte opsomming van de dingen waar Kempar, Delta Lloyd en Spaar Select zich hebben schuldig gemaakt.

Kempisch Hypotheekkantoor, nu Kempar NV:

 1. Leuren met kredieten, de kredieten werden door deur aan deur verkoop aan ons aangeboden wat volgens mij verboden is.
  2. Kempar is in overtreding met de wet op het consumentenkrediet waardoor we volgens de wet enkel het restkapitaal moeten terugbetalen.
  3. Een consumentenkrediet aanbieden als een hypothecair krediet. Volgens mij is dit doelbewust gebeurt omdat Kempar wist dat ze in overtreding waren met de wet op het consumentenkrediet.

Delta Lloyd Life:

 1. Leuren met beleggingsproducten, de beleggingen werden bij mij thuis getekend.
  2. De tak 23 werd voorgesteld als een veilig spaarplan met een gegarandeerde intrest van 8% waar niets van waar was, het was het kapitaal dat opgesoupeerd werd om de maandelijkse rente uit te betalen.
  3. Ik heb het inteken-formulier voor de tak 23 getekend gekregen in mei 2001. Daarna had ik nog 1 maand de tijd om van het contract af te zien. In augustus (3 maande later) werd de akte bij de notaris getekend waardoor ik toen niet meer kon afzien van het contract en ik verplicht was om de akte te tekenen, terwijl de ‘werking en het reglement’ van de tak 23 mij pas werd doorgestuurd in september (4 maanden later) 2001 (ik heb dit trouwens niet ondertekend omdat ik toen vond dat men eerst het reglement moet laten zien en dan pas een contract laten tekenen).

Spaar Select:

 1. De financiële adviseurs van Spaar Select hadden weinig tot geen kennis van hun eigen producten.
  2. Spaar Select beschikt ook niet over de nodige vergunningen en is daarvoor veroordeeld.

DE PROCEDURE

Er is een procedure opgestart en de zaak is intussen voor de rechter en de rechter in beroep geweest waarbij zowel de raadkamer als de rechter in eerste aanleg als de rechter in beroep heeft geoordeeld dat hier de wet op het consumentenkrediet geld. Dit is ook wat Luc Kinnaert van FOD Economie heeft vastgesteld en FSMA (vroeger CBFA).

Spaar Select

Wat de andere feiten betreft wilde de rechter in beroep zich niet uitspreken omdat iedereen afzonderlijk moet behandeld worden en hij daarvoor niet bevoegd was. De zaak zit momenteel bij de vrederechter.

Nieuwe feiten
Nu krijg ik en de andere gedupeerden in deze zaak plots dreigbrieven van Kempar dat we het volledige bedrag, d.w.z. kapitaal + intresten + moratoire intresten moeten terugbetalen want dat er anders een deurwaarder zal komen met als gevolg dat we hoogst waarschijnlijk ons huis zullen moeten verkopen. Onze advocaat (er loopt nog steeds een procedure tegen deze zaak) beweert dat Kempar dit recht heeft en dat hij hier niets kan tegen doen. Het kan toch niet zijn dat, nadat de rechter heeft beslist dat de wet op het consumentenkrediet wel degelijk van toepassing is, wij nog steeds het risico lopen ons huis te verliezen (omdat we de intresten niet kunnen betalen, terwijl we die helemaal niet verschuldigd zijn).

Bovendien is ook Delta Loyd met rare dingen bezig. Toen ik, op aanraden van de advocaat, mijn tak 23 wou afkopen bleek dat ze mij een veel lager bedrag wilden uitkeren dan de huidige waarde. De huidige waarde van mijn tak 23 is 105.000 € en Delta Lloyd wil slechts 60.000 € storten, dit is dus pure diefstal. Komt er dan nooit een einde aan het bedrog?

Alhoewel er al jaren onderhandelingen zijn om tot een dading te komen is er nog nooit enige financiële tegemoetkoming geweest, noch van Kempar noch van Delta Lloyd terwijl Delta Lloyd bij de overname van Zelia altijd heeft beweerd dat ze de nodige fondsen hadden voorzien om de gedupeerden van Spaar Select te vergoeden. Het zou gaan om een bedrag van 50.000.000€, maar blijkt dat Delta Lloyd dit geld liever besteed aan hun dure advocaten.

Geert Lenssens:

Geert LenssensDe “bijdrage” van advocaat Geert Lenssens in het hele verhaal komt er op neer dat hij in het begin van de procedure ons altijd heeft beloofd dat hij er alles aan zou doen om alle partijen te laten boeten voor hun malafide praktijken. Hij adviseerde ons geen betalingen meer te doen aan Kempar ook toen onze lening de eindvervaldag bereikte in 2011 adviseerde hij ons niets te betalen en rustig de uitspraak van het hof af te wachten. Enkele jaren geleden, rond 2013, is hij echter beginnen onderhandelen met de andere partijen omdat dat volgens hem de beste strategie was.

Kempar eist nu van ons meer dan het dubbele van onze oorspronkelijke lening en dit bedrag stijgt elke maand omwille van moratoire intresten. Mijnheer Lenssens reactie : ja, dan had ge uw lening maar moeten terugbetalen. Hij beweert nu dat de wet op het consumentenkrediet niet van toepassing is omdat Kempar zou zijn misleid door de FOD economie. Op mijn vraag dit even uit te leggen wordt ik er van beschuldigd geen respect voor hem te hebben, een leugenaar te zijn en andere gedupeerden die aarzelen om de schikking te aanvaarden worden door hem gewaarschuwd dat ik een opportunist ben die misbruik maakt van hun wanhoop en dat ze dus zeker niet naar mij mogen luisteren.
Momenteel is er een schikking die zo goed als rond is en waarbij mijn verlies ongeveer € 80.000 zou bedragen.

Ik heb tegen Geert Lenssens gezegd dat ik nooit akkoord ga met een dergelijke schikking waarbij op 13 jaar mijn belegging van €110.000 een verlies heeft van €80.000 en waarvan Geert Lenssens zegt dat het een uniek kans is die ik niet mag laten liggen, want dat anders Kempar het volledige bedrag van mij zal eisen, een bedrag dat ik nooit zal kunnen betalen en dat alleen maar zo hoog is kunnen oplopen omdat ik zijn advies gevolgd heb.

Ik ben nog bij de gelukkigen want er zijn gedupeerden bij die meer dan €200.000 kwijt zijn. Hij zegt ook dat, als ik niet akkoord ga met de schikking hij me niet gaat verdedigen als de zaak voor het vredegerecht komt. Hij dreigt er zelfs mee dat er geen enkele advocaat is die deze zaak aankan en dat Kempar de jacht op mij en mijn gezin zal openen op zo’n manier dat zelfs mijn achterkleinkinderen er nog steeds de gevolgen van zullen dragen.

Ondertussen heb ik op 13 jaar al meer dan €10.000 aan provisiekosten en erelonen betaald aan Geert Lenssens, als je hoort dat er verteld wordt dat hij 250 gedupeerden vertegenwoordigt heeft hij dus al 2.5 miljoen euro gekregen van ons. Vandaag heb ik contact gehad met een andere gedupeerde en die heeft een gedetailleerde berekening van zijn schikking gekregen en bleek dat er €40.000 voor Geert Lenssens bij was. Volgens mij is dat goed verdiend aan mensen die een heel leven lang hebben gewerkt en nu ze bijna op pensioen zijn moeten ze hun huis verkopen.

BESLUIT:

Ik ben er zeker van dat er nog veel gedupeerden hierover hun verhaal kwijt willen, maar de moed of de kracht niet meer vinden om hun verhaal te doen. Ook zijn er velen die gewoon beschaamd zijn dat hun dit is overkomen, net zoals ik. Al jaren zitten wij in de miserie, proberen om toch wat te sparen op alles en nog wat (kleding, voedsel, vakantie, enz.)

Uit schaamte heb ik mijn zoon nog niets gezegd van deze hele situatie en ik zie ertegen op om hem op een dag te moeten vertellen dat hij moet stoppen met studeren en gaan werken omdat we zijn studies niet meer kunnen betalen terwijl hij een uitstekende student is, en dat allemaal omdat er op deze wereld een paar gewetenloze geldwolven rondlopen.

 

Iets aan toe te voegen aan dit artikel? deconsumentblog@gmail.com

Lees ook:

 

3 REACTIES

 1. Ik heb per toeval uw website ontdekt…en ja omwille van een advocaat die zijn job NIET heeft gedaan en wat mij reeds meer dan 100.000 euro heeft gekost.En met job-niet-gedaan bedoel ik dat hij volgens zijn deontologie zelfs geen resultaat heeft. Maw een advocaat die zegt dat er in een hangend geschil voor de rechtbank beroep is aangetekend, verzet is ingediend etc maar pas als tegenpartij het tegendeel schriftelijk meldt, het tegendeel moet toegeven. Volgens deze “raadsman” zou zijn verzekering , met steun van de Stafhouder, mij zou vergoeden…. Ik meld dit omdat ik er analoge gevallen ken en vermoedelijk er nog meerderen zijn.

 2. Ook ik heb een negatieve ervaring met deze advocaat Lenssens, in een andere zaak. Hij gedroeg zich als een opportunist met weinig interesse voor deontologie.

 3. Ook wij vielen in handen van dezelfde bende. De Harberink Gerrit Jan Bernardus lid van het Spaarselect maakte onder zijn twee nep firma’s een bv van der drift en een les fawes beheer samen met de pionnen Coppens uit Vosselaar en koophandel Turnhout valse fictieve hypotheek aktes op. Die kooph turnh als medeorganisator als wettelijk aanvaarde. Wij werden erdoor uitverkocht. De vennoot van Coppens en notaris Bogaert uit Geel. De Harberink deed zich voor als bestuurder van onze firma en maakte via Curaçao valse aktes op. Een geselecteerde bende die beschermd word door de rechtbanken van Turnhout.

Reageer