Erdoğan: Vluchtelingenakkoord opblazen?

Erdoğan: Vluchtelingenakkoord opblazen?

Delen op

“Als onze eisen niet worden ingewilligd, zijn heropnames van vluchtelingen niet langer mogelijk.” Met die woorden haalde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan uit naar de Europese Unie en ‘het Westen’.

Over toetreding tot de Europese Unie zegt hij: “De EU is de enige verantwoordelijke en schuldige. Geen enkel land wordt behandeld zoals Turkije. De EU gedraagt zich niet oprecht. We bieden op dit moment onderdak aan drie miljoen vluchtelingen, terwijl de enige zorg van de EU is dat ze niet op hun grondgebied terechtkomen. Als onze eisen niet worden ingewilligd, zijn heropnames niet langer mogelijk.”

Erdoğan is erg teleurgesteld over het gebrek aan empathie en steun van het Westen na de mislukte coup in Turkije. Ook vindt hij het spijtig dat geen enkele Westerse bewindspersoon zijn land is komen bezoeken om solidariteit te betuigen. “De hele wereld reageerde na de aanval op Charlie Hebdo, onze premier liep mee in de mars in Parijs. Ik had gehoopt dat er ook zo werd gereageerd na de couppoging in Turkije”, zegt Erdoğan in Le Monde.

Doodstraf
Ook over de doodstraf had Erdoğan iets vrij onnavolgbaar te zeggen. “Ik denk dat als een persoon gedood is, alleen zijn familie kan beslissen over het lot van de daders. Als zijn familie vergeving wil schenken kan ze dat doen, maar wij, als staat, kunnen dat niet. De rechterlijke macht kan dat natuurlijk wel, maar als miljoenen mensen in het hele land om de doodstraf roepen moet het Parlement, die over herinvoering beslist, dit verzoek in overweging nemen.”

Poetin
Vandaag schudde de Turkse president de Russische president Vladimir Poetin de hand en steekt dikke middelvinger op naar het Westen. Negen maanden geleden zag het er niet naar uit dat het tussen beide grootmachten snel weer goed zou komen. Turkije schoot een Russische straaljager uit het Turkse luchtruim, waarna Poetin prompt alle passagiers-vluchten naar Turkse steden schrapte. “Een dolksteek in de rug, uitgedeeld door handlangers van terroristen”, zo stelde Poetin toen.

Na verschillende verzoeningspogingen een een brief met excuses is Erdoğan erin geslaagd de banden met Rusland te verbeteren. “Deze ontmoeting is het begin van een nieuwe fase”, zei president Erdoğan tegen de Franse krant Le Monde. En ook de ideale gelegenheid om zijn middelvinger op te steken naar het Westen in de nasleep van de mislukte coup in zijn land.

Tijdens het staatsbezoek zullen uiteraard verplichte diplomatieke nummertjes afgehaspeld worden. Maar naast een economische babbel, wil Erdoğan vooral tactisch uitpakken tijdens zijn staatsbezoek. Hij wil duidelijk maken dat hij Europa en de VS niet nodig heeft, hoewel iedereen weet dat dat niet waar is.

Wat Erdoğan wel wil doen, is een statement maken. Hij hekelde de houding van Europa na de mislukte staatsgreep: “Ik had wat meer solidariteit verwacht”, vertelde hij aan Le Monde. “Nu hebben ze zich ervan afgemaakt met een paar clichés.” Erdoğan benadrukte dat Poetin de enige was die hem condoleerde en hem niet bekritiseerde omdat er zoveel mensen ontslagen zijn. Hun gezamenlijke afkeer voor het Westen en hun autoritaire stijl brengen beide leiders dichter bij elkaar.

 

Reageer