Duizenden vluchtelingen komen Europa nu binnen via een andere route

Duizenden vluchtelingen komen Europa nu binnen via een andere route

Delen op

Na de overeengekomen ‘migratiedeal’ door de EU-leiders met de Turkse President Recep Erdoğan, om de vluchtelingenroute van Turkije naar Griekenland af te sluiten maken migranten nu de gevaarlijke reis van Libië naar Italië in plaats van via Griekenland. Uit VN-cijfers blijkt dat er dit jaar al 17.500 migranten vanuit Libië in Italië zijn aangekomen.

Duizenden migranten maken nu de gevaarlijke oversteek van Libië naar Italië, sinds het hardhandig optreden van de EU op de vluchtelingenroute van Turkije naar Griekenland.

Uit cijfers van de VN vluchtelingenorganisatie blijkt dat er dit jaar alleen al 17.500 migranten van het door oorlog verscheurde Libië in Italië zijn aangekomen, een stijging van ongeveer 40 procent ten opzichte van een jaar geleden.

ErdoganBegin maart kwamen de EU-leiders in een 6 miljard euro migratiedeal met Turkije overeen om de route over de Egeïsche Zee van de Turkse kust naar de Griekse eilanden af het afsluiten.

Echter, de bezorgdheid omtrent dat plan groeit; het plan dat inhoudt dat alle vluchtelingen bij hun aankomst in Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije. Dat doet mensen overwegen om de meer gevaarlijke overtocht van Noord-Afrika naar Italië te wagen.

Libische functionarissen dreigen er ook mee ‘de sluizen te openen’ en duizenden vluchtelingen naar Europa te laten vertrekken, tenzij zij meer hulp krijgen bij de bestrijding van de mensensmokkelaars.

De Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, die de EU-Turkije deal onderhandelde, moest recent nog toegegeven dat de leiders zich nu moeten concentreren op het risico dat de vluchtelingenroute zich naar Italië aan het verschuiven is.

Libië is al lange tijd een opstapje voor migranten op zoek naar een beter leven in Europa, maar de 300 km overtocht naar Italië is veel dodelijker dan alle andere routes.

Het sterftecijfer, opgesteld door de Internationale Organisatie voor Migratie, geeft weer dat er sinds het begin 2014, 6175 migranten zijn gestorven tijdens de overtocht naar Italië, wat neerkomt op ongeveer een voor elke 54 migranten die de overtocht maakt.

Nu lente en zomer in aantocht is, is er de vrees dat door kalmere zeeën en warmer weer migranten nog meer zullen gestimuleerd worden om de oversteek te maken. Daarom hebben de EU-leiders in het geheim nu al gewaarschuwd dat er deze zomer 450.000 extra migranten zullen proberen naar Europa te komen als gevolg van de crisis in Libië.

30M_MIGRANT MAPr

 

Lees ook:

 

Reageer