Dronken doodrijder die vluchtmisdrijf pleegde zonder gekeurde auto én zonder verzekering na...

Dronken doodrijder die vluchtmisdrijf pleegde zonder gekeurde auto én zonder verzekering na 1 maand al vrij???

Delen op

Een grote blamage voor ons rechtssysteem en onze rechters?: Miguel V., de man die de 15 jarige Saar Gevaert uit Gits doodreed, is vandaag door de raadkamer in Kortrijk vrijgelaten onder voorwaarden, amper 1 maand nadat hij Saar doodreed. De 31-jarige lasser uit Aartrijke reed dronken, zonder geldig verzekerings¬bewijs, zonder keuring en pleegde vluchtmisdrijf.

Hij moet zich aan een algemeen rijverbod houden en zich laten begeleiden voor zijn alcoholgebruik. Het openbaar ministerie tekent geen beroep aan tegen deze beslissing. De automobilist reed met zijn tweedehandse Landrover die noch verzekerd noch gekeurd was dronken naar huis in Aartrijke.

Ondanks de klap die Saar van haar fiets maaide reed Miguel V. zonder omkijken verder en pleegde vluchtmisdrijf. In het verleden werd hij al eens veroordeeld voor vluchtmisdrijf. Na het dodelijke ongeval vertelde Miguel V. uit Aartrijke aan z’n vriendin dat hij ‘maar’ tegen een auto was gebotst. Omdat z’n pas gekochte tweedehandswagen niet verzekerd en gekeurd was, was hij doorgereden. Met “een paar” biertjes op.

Op het politiekantoor werd een bloedproef afgenomen. Zes uur na het ongeval had de man 0,41 promille in het bloed. Volgens bronnen bij het onderzoek zou de man op het moment van de feiten zo’n 1,3 promille gehaald hebben. Omgerekend een glas of acht, duidelijk te veel om nog achter het stuur te kruipen. De man zal zich later nog voor de politierechter moeten verantwoorden.

Woede over vrijlating op sociale media
De reacties op de sociale media blijven niet uit en zijn niet van de minste: het onbegrip en de woede over de vrijlating van de dronken doodrijder amper 1 maand na het misdrijf is groot. Algemeen onbegrip over de uitspraak en vrijlating, iets wat bij veel mensen in het verkeerde keelgat schiet. “Dit voelt voor ons als een diepe belediging”, stellen sommige internauten. “Dan kun je net zo goed geen straf opleggen”, laten anderen dan weer weten.

Misdrijf in het verkeer vaak lager bestraft
Veel delicten in het verkeer worden doorgaans lichter bestraft dan andere misdrijven. Op moord staat maximaal levenslang en voor doodslag kan iemand 20 tot 30 jaar de cel in verdwijnen. Maar een dronken bestuurder die iemand doodrijdt, krijgt maximaal 2 jaar cel. Het voelt voor veel nabestaanden onrechtvaardig.

Rechters zijn de weg kwijt
De huidige rechters zijn wereldvreemd en hebben oogkleppen op, vinden vele mensen. “Het begrip” die sommige rechters opbrengen voor bepaalde (straf)zaken is dan ook volledig onbegrijpelijk. Het is wel aan de rechters om te beslissen wanneer iets over de grens van het maatschappelijk aanvaardbare gaat, maar zijn sommige rechters niet iets té tolerant geworden waardoor het laatste beetje vertrouwen in de rechtsstaat misschien wel verdampt. Ze lijken niet meer te weten wat er leeft in de maatschappij. Voorheen werd bij veroordelingen nog wel eens rekening gehouden met de maatschappelijke onrust, dat standpunt is dus duidelijk verlaten.

De meeste mensen zijn van mening dat een chauffeur die iemand in een dronken bui doodrijdt, levenslang zijn rijbewijs kwijt zou moeten raken; laat staan iemand die daarenboven ook nog eens meermaals vluchtmisdrijf pleegt. Het is dan ook wraakroepend dat sommige “rechtsgeleerden” medelijden en begrip tonen met een dader die een jonge meisje de dood in heeft gejaagd. Want de nabestaanden moeten het “rechtsysteem” gewoonweg ondergaan, want zij worden in elk geval veroordeeld tot levenslang…

Reageer