Drijft het eigenbelang en democratisch centralisme Gentse politici?

Drijft het eigenbelang en democratisch centralisme Gentse politici?

Delen op

Door het Publipart-schandaal blijkt opnieuw pijnlijk duidelijk dat een significant deel van de politici het gevoel met de realiteit van het volk heeft verloren.

Bij sommige Gentse politici lijkt het idealisme het snel af te leggen tegen het eigenbelang. Een eigenbelang dat de volgzaamheid dicteert tegenover de partijleiding. In Gent heeft menig politicus dát alvast allemaal goed begrepen. Maar eigenbelang trekt het breiwerk uit elkaar. Is het daarom nog verantwoord om mandaten in intercommunales nog over te laten aan politici die enkel denken aan hun eigen kortetermijnbelangen?

Als politicus moet je uitstraling barsten van het idealisme. Politiek consequent zijn kan er faliekant verkeerd uitpakken. En de verkiezingsbeloften? Die worden in Gent nu eenmaal gebroken als het eigenbelang dat vraagt. Dat de huidige Gentse stadspolitiek tot wurgend toe opgehangen is aan de partijleidingen zal niemand verbazen. Wie in Gent zijn politieke bestaan wil continueren, doet er goed aan zijn partijtop tevreden te houden. Publiekelijk een mening uiten die niet strookt met die van partij is heel onverstandig. Niet enkel in de SP.a maar in veel Gentse partijen heerst het democratisch centralisme. Creativiteit en intelligentie worden er in de kiem gesmoord. Wie zonder last of ruggespraak moedig de dissident wil uithangen, pleegt in Gent politieke zelfmoord.

De minachting van de drie Gentse meerderheidspartijen SP.A, Groen en Open VLD voor de Gentse belastingbetaler bleek nog maar eens na de Gentse gemeenteraad die gisteren samen zat in een extra zitting naar aanleiding van het PubliPart-schandaal. “Er komt geen aparte commissie over de Publipart-affaire in Gent” luidde het laconiek.

Een gezamenlijk voorstel van Siegfried Bracke (N-VA) en Veli Yüksel (CD&V) als een voorstel van Johan Deckmyn (Vlaams Belang) om een commissie-Optima-bis onderzoekscommissie op te richten, dit om de hele Publipart-affaire en alle vergoedingen die mandatarissen opstrijken in intercommunales en substructuren uit te spitten, werd na bijna vijf uur debat, meerderheid tegen oppositie weggestemd. Een leek zou zich kunnen afvragen wat Gentse politici nog meer te verbergen hebben?

Groen-fractieleider Kristof Calvo en SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir doen er alles aan om de focus af te leiden van hún Gentse partij-misdrijven en brachten in de nasleep van de Publipart-affaire ook Siegfried Bracke in opspraak. Het Gentse oppositielid kreeg de afgelopen weekend veel kritiek op de socialisten en beschuldigde hen van “graaicultuur”.

Echter heeft Kitir heeft wél een punt. “Een Kamervoorzitter moet alle Belgen vertegenwoordigen. Kan het dat zo iemand advies geeft aan het Amerikaanse bedrijf Telenet (Liberty Global) dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep? Juist, maar toch vrij hypocriet van Kitir. Misleiding en optisch bedrog noemen wij dit om de focus van Gent (SP.a–Groen) naar Antwerpen (NVA) te stuwen.

Hoe je het ook draait of keert, de gaaicultuur van sommige politici én politieke partijen kent geen grenzen. Wij, burgers, worden door deze politieke “elite”,  die gesteund wordt door haar geweldsmonopolie, onmiddellijk aan de schandpaal genageld als we als gewone burger niet in de maatschappelijke voor ons uitgestippelde lijn lopen. Rij je iets té snel? Betaal je te laat je belastingen? Voldoe je niet aan bepaalde normen die onze politici ons opleggen? Dan word je daarvoor zeer snel afgestraft en beboet! Maar politici, die lijken immuun voor de verplichten die ze Jan Modaal opleggen. Zij lijken niet gevangen in de hele reeks regelgevingen en verplichtingen die de belastingbetaler dagelijks wél moet ondergaan.

Dat voornamelijk de SP.a onder vuur ligt in haar belangrijkste bastion Gent, de stad waar ze sinds 1989 de burgemeester levert is dan ook maar doodnormaal. De decennia lange verkiezingsbeloften zijn daar zeker niet vreemd aan nu blijkt dat er aan de belangenvermengingen, gesjoemel en financiële schandalen in Gent onder SP.a bewind lijkt geen einde lijkt te komen. Maar ook nu weer zal door de Gentse politieke “elite” door verbale retoriek, verpakt in verbale handigheid de schade worden beperkt en alles op een “sisser” uitdraaien zoals bij de Optima commissie, zodat het allemaal weer een storm in een glas wordt.

En de Gentse kiezer? Die staat erbij en kijkt ernaar. In ieder geval kijken vele Gentenaren al uit naar de lokale verkiezingen van 2018. Want dat is “misschien” wel het enige moment dat burgers hun politici ter verantwoording kunnen roepen voor nalatigheid, eigenbelang en de loze verkiezingsbeloften die ze bij de vorige verkiezingen hebben ge-uit. Wij zullen het alvast nauwgezet opvolgen. Maar velen onder ons vragen zich nu al openlijk af hoe de Gentenaars na het Optima-schandaal én het Publipart-schandaal hun massale stem voor SP.a nog verantwoorden?

 

Lees ook:

 

Reageer