Corruptie en pesterijen bij de Politie

Corruptie en pesterijen bij de Politie

Delen op

Journalisten en klokkenluiders die misstanden willen aankaarten worden in België weggepest. Goede bescherming is niet geregeld. Onderzoeksjournalist Wim van den Eynde van het onderzoeksprogramma Panorama ondervond het aan den lijve toen hij in 2011 samen met vier andere klokkenluiders de graaicultuur en vriendjespolitiek bij het Hasseltse politiekorps aan…

Klokkenluiders worden in België weggepest
Journalisten en klokkenluiders die misstanden willen aankaarten worden in België weggepest. Goede bescherming is niet geregeld. Onderzoeksjournalist Wim van den Eynde van het onderzoeksprogramma Panorama ondervond het aan den lijve toen hij in 2011 samen met vier andere klokkenluiders de graaicultuur en vriendjespolitiek bij het Hasseltse politiekorps aan de kaak wilde stellen. Radio Reporter blikt met hem terug. Is de positie van klokkenluiders nu beter geregeld? Van den Eynde meent dat de Belgische journalistiek nog altijd aan de leiband van de politiek loopt. “Je moet niet kritisch worden want dan vervallen je privileges.”

Het verhaal van de Vlaamse reporter begon bij Michel Beckers, de nieuwe baas van de politiezone HAZODI: Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek. Hij komt in conflict met zijn politiesecretaris Vera Franken die leiding geeft aan 60 medewerkers. Hij blijkt het wel erg bont te maken met privé-aankopen op de politie-rekening, maar niemand biedt hem weerstand. Hij komt er mee weg.

Korpschef wordt chantabel
In 2002 krijgt hij zelfs nog meer ruimte. Er vinden politie hervormingen plaats omdat de zaak Dutroux aankaart dat de korpsen te veel langs elkaar heenwerken. De korpsen worden op één hoop gegooid en dat creëert een kluwen van mogelijke premies. Franken meent dat daardoor de korpschef chantabel wordt omdat hij mensen niet kan weigeren. Het werkt corruptie in de hand en daaraan wordt voornamelijk ruimte geboden in plattelands regio’s buiten de grote steden. Hoe verder je van Brussel af komt, hoe meer er een politieke cultuur van geritsel heerst onder de elite en ook de pers doet daar aan mee, meent Franken.

Beckers start zijn oorlog tegen wie hem verlinkt
Uiteindelijk dreigt het niet goed af te lopen met Beckers. Er starten onderzoeken naar hem door het comité P dat toezicht houdt op de politiediensten. En dan start Beckers zijn eigen oorlog. Iedereen die hem verlinkt heeft, probeert hij een hak te zetten. Franken wordt zelfs door Beckers bedreigd. Ze stapt naar intern toezicht, maar die weigert haar klacht te noteren. Vervolgens dient ze bij extern bureau Arista een klacht in wegens pesten.

Franken beschuldigd van diefstal
Beckers wordt al die tijd op de hoogte gehouden over nieuwe ontwikkelingen in zijn zaak door de procureur van Hasselt die een vriendje van hem is. Daardoor is hij op de hoogte van de stappen van Franken en kan hij zijn wraakacties nauwkeurig voorbereiden. Wanneer Franken weer voor het eerst op kantoor verschijnt, heeft ze van de één op de andere dag niets meer om handen. Ook neemt hij samen met commissaris Rohnny Biets wraak door haar samen met drie andere klokkenluiders te beschuldigen van diefstal. De procedures die Vera Franken heeft aangekaart, worden daardoor opgeschort en ze wordt op non-actief gezet. Er volgens verschillende rechtszaken. Twee van de vier klokkenluiders nemen ontslag, maar Franken zwicht niet. Zelfs niet wanneer ze wordt vervolgd voor het feit dat ze onder druk van Beckers ooit examenresultaten van een medewerker heeft vervalst omdat de vader van deze medewerker bevriend was met Beckers.

Rechtszaken
Uiteindelijk worden alle beschuldigingen ongegrond verklaard en het duurt lang voordat Vera Franken haar baan terugkrijgt. Pas in juli 2013 gaat ze weer aan het werk, maar wordt niet gerehabiliteerd en is zelfs gekort op haar loon. En hoewel Beckers in 2007 moest vertrekken als korpschef, is hij weer helemaal terug. Op haar eerste werkdag wordt ze nota bene gelijk door de nieuwe korpschef Pirart naar Beckers gebracht die haar persoonlijk naar het zolder kamertje begeleidde waar ze eerst zat.

Hoofdredacteur blijkt chantabel
En dan krijgt het verhaal nog een staartje wanneer Wim van den Eynde een vervolg wil maken. Zijn nieuwe hoofdredacteur Luc Rademakers ziet dat echter niet zitten. Hij blokkeert die uitzending en het bestuur van VRT vaart mee op zijn koers. Naderhand blijkt dat Rademakers banden heeft met een bestuurder, Willy Claes, wiens dochter burgemeester van Hasselt is, Hilde Claes. “Onvervalste censuur”, vindt Van den Eynde. Hij ziet de afwijzing als een directe aanval op hem persoonlijk en zit vervolgens overspannen thuis.

van den Eynde had het al eerder met de Rademakers aan de stok gehad toen hij samen met collega Luc Pauwels schreef over de dubieuze investeringen van politicus en zakenman Johan Vande Lanotte. De twee journalisten werden toen op non-actief gesteld. Volgens van den Eynde heeft Rademakers zijn carrière te danken aan politieke vrienden. Rademakers is later ook door de redactie-raad op de vingers getikt waarna hij werd ontslagen.

Bron

Reageer