België koploper in belastingen

België koploper in belastingen

Delen op

Uit nieuwe gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ten opzichte belastingtarieven en sociale inhoudingen op het gemiddelde inkomen in 34 landen staat België op de 1e plaats.

Uit gegevens blijkt dat de Belgen, Duitsers en Denen hebben de hoogste belastingdruk hebben, terwijl Zuid-Koreanen, Mexicanen en Chilenen over de laagste beschikken. Amerikanen leven in de midden maat.

De OESO maakte de vergelijking door het gemiddelde jaarsalaris in elk land en vervolgens aftrekken van de federale en lokale belastingen, evenals de sociale werknemerspremies. De onderzoekers gebruikten als ijkpunt een werknemer die geen kinderen of personen ten laste hebben.

De studie toont dat de belastingdruk voor een Belgische arbeider met het gemiddelde loon van €34,776 de grootste belastingdruk heeft. Belgen betalen 42,6% van hun salaris in de inkomstenbelasting en sociale zekerheid, zodat ze ongeveer 57,4% van hun brutoloon naar huis mee kunnen nemen.

Uiteraard is deze analyse gebaseerd op werknemers die geen kinderen hebben en een gemiddeld loon hebben in eigen land. Maar het echte leven is rommelig, met kinderen , huwelijken, verschillende salarissen en andere factoren die van invloed zijn op de  belastingtarieven.

De gegevens van de OESO toont gehuwde werknemers met kinderen hebben de neiging om een lichtere belastingdruk, terwijl alleenstaande ouders vaak nog beter belastingvoordelen ontvangen.

Feit blijft dat de hoge belastingdruk niet alleen de competitiviteit onder druk stelt maar ook de gezinnen de hoge belastingdruk in België dagelijks zeer sterk voelen.

 

Delen op

Reageer