Belangenconflicten van PS politici met de privé – Publifin – Stéphane Moreau.

Belangenconflicten van PS politici met de privé – Publifin – Stéphane Moreau.

Delen op

De Parti socialiste (PS) in Wallonië is al decennia lang synoniem voor corruptie. Recent is er een PS schandaal bij, het Publifin-schandaal bij de grootste intercommunale van Wallonië.

Stéphane Moreau (PS), socialistisch politicus, burgemeester van Ans, is de baas van Publifin-Nethys. Onder zijn vleugels zitten de kabelmaatschappij VOO (het ‘Waalse Telenet’), de regionale krantengroep L’Avenir, het tijdschrift Moustique, een belang in de luchthaven van Bierset, en zo meer. De holding heeft via haar tientallen dochterbedrijven 2.600 medewerkers in dienst en realiseerde in 2015 een omzet van 759 miljoen euro.

Het schandaal dan nu aan het licht is gekomen gaat over maar liefst 24 lokale politici die duizenden euro’s opgestreken hebben via nepadviesraden bij de Luikse intercommunale. Blijkt dat een twintigtal lokale Waalse mandatarissen duizenden euro’s opstreken in adviesraden waar ze soms helemaal niet aanwezig waren.

De affaire heeft al drie koppen doen rollen. Maandag diende burgemeester Claude Parmentier van Wanze zijn ontslag in als adjunct-kabinetschef van Waals minister Paul Furlan (PS) nadat was uitgelekt dat hij 153.000 euro ‘schnabbelde’ via Nethys, de operationele arm van Publifin. Ook minister Furlan ligt onder vuur, nadat zijn verdediging voor het Waalse parlement neerkwam op een schaapachtig: “Ik had het moeten weten”. Ook de Luikse cdH-voorman Dominique Drion, tevens vicevoorzitter van Nethys, neemt ontslag uit het ethisch comité van zijn partij. Tenslotte stapt Publifin-ondervoorzitter Didier Hamers (cdH) op bij de intercommunale. Veel lokale politici ontvingen bedragen tussen de 1.300 en de 2.800 euro bruto per maand, terwijl ze vaak niet eens aanwezig waren in de vergaderingen.

Stéphane Moreau zelf verdient als CEO van Publifin-Nethys 960.000 euro bruto per jaar. Nethys is de operationele poot van intercommunale Publifin. Het loon van Moreau bestaat uit een vast bedrag (zo’n 600.000 euro) en een variabel gedeelte. Bovenop ontvangt hij nog een deel pensioensparen. In totaal gaat het dus om veel meer dan 1 miljoen euro.

Stéphane Moreau is voor de PS ook nog burgemeester van Ans, waarvoor hij 80.000 euro per jaar krijgt. De man bekleedt ook nog andere mandaten, zoals bij Meusinvest.

In het verleden, 2013, kwam Moreau ook al in opspraak over dit riant loon als CEO bij de intercommunale – het vroegere Tecteo. Toen kwam ook aan het licht dat de man 588.000 euros verdiende met een aanvullende groepsverzekering die hem een kapitaal van € 2.250.000 garandeert op het einde van zijn carrière. Moreau werd toen door een politicoloog beticht van “maffiapraktijken. Hij had iedereen in zijn zak, strooide met mandaten in die besturen en in ruil kregen lokale bestuurders -vaak tweederangspolitici – forse vergoedingen. Ze hoefden niets te doen, alleen maar zwijgen.”

De PS stond toen ook op achterpoten, maar liet hem blijkbaar tot recent nog begaan. En ook zoals nu, reageerde de PS met grote woorden (Kamerfractieleidster Laurette Onkelinx) …

Moreau is omstreden, maar ook zo zijn bepaalde van zijn medewerkers. Zo is er Daniel Weekers, de strategische raadsman van Nethys, die maandelijks een slordige 50.000 euro verdient voor “adviezen” aan de Nethys-baas Stéphane Moreau. Het loon van Weekers – volgens een anonieme bron binnen het bedrijf werkt de raadsman “tien uur per week – bedraagt in totaal 600.000 euro per jaar, extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen niet inbegrepen.

Decennia lang vinden we corruptieschandalen bij de Belgische socialisten. In Vlaanderen én in Wallonië. Hierbij een overzicht:

socialisten

Reageer