Afschaffing roamingkosten afgeschoten door Raad Europese Unie

Afschaffing roamingkosten afgeschoten door Raad Europese Unie

Delen op

Het Europees Parlement stemde in 2014 in met de instelling van ‘netneutraliteit’ in Europa, en een afschaffing van de roamingkosten. Die regels zouden op 15 december 2015 ingaan.

Maar de Raad van ministers heeft het Europees Parlement nu teruggefloten over het plan om de roamingkosten volgend jaar af te schaffen, waarschijnlijk mede onder druk van leveranciers van telecomdiensten. Mogelijk moeten consumenten twee jaar langer wachten om kosteloos in andere lidstaten te bellen en te surfen.

Maar de Raad van Ministers – in dit geval zijn dat de ministers van telecom van de 28 EU-lidstaten – ziet dat nu niet meer zitten. De raad wil de providers tot 2018 de tijd geven om de meerkosten af te schaffen.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke lidstaten verantwoordelijk zijn voor de confrontatie die de Raad van Ministers met het Europees Parlement aangaat. Wel is al langer geweten dat verschillende Oost-Europese landen vrezen dat de prijzen voor telefonie in hun thuismarkten zullen stijgen wanneer de Europese markt zal samensmelten.

Deze anti-Europese houding van de lidstaten speelt in het nadeel van de consument en bedient de telecomlobby op haar wenken. Consumenten geloven er niets van dat telecombedrijven zogezegd meer tijd nodig hebben om zich op een eengemaakte Europese markt voor te bereiden.

Telecombedrijven verdienen veel geld aan Europeanen die op vakantie in het buitenland fors moeten bijbetalen om te bellen en mobiel te internetten. Leden van het Europees Parlement zouden woedend zijn op het uitstel van de afschaffing van roamingkosten. De lidstaten zouden zich door de lobby van de providers laten inpakken, in het nadeel van de Europese consument.

Al jaren zitten consumentenorganisaties te wachten op de afschaffing van de roamingkosten en de reglementering in lijn met het vrije marktprincipe, hét basis beginsel dat Europa hoog in vaandel draagt. Dat nu juist de Raad van ministers het Europees Parlement heeft teruggefloten over het plan om de roamingkosten volgend jaar af te schaffen is niet alleen frappant maar een blamage voor het hele Europeese gedachtengoed.

 

Delen op

Reageer